Frågor och svar om PMS och PMDS

Vi samlade ihop de vanligaste frågorna kring premenstruella besvär och lät Professor Inger Sundström Poromaa reda ut begreppen. Inger är verksam vid institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Uppsala universitet, och en av landets främsta experter på just PMS/PMDS. 

PMS innebär att man har minst ett psykiskt och ett fysiskt symtom som regelbundet uppträder veckan innan mens.
Man vet faktiskt inte riktigt vad det beror på att vissa har mycket besvär av sin PMS medan andra inte märker något, men vad man vet är bland annat att vi är olika känsliga för hormonella svängningar.

PMDS är egentligen samma sak som PMS. Att det finns två namn på samma fenomen beror främst på att det är praktiskt att kunna skilja mellan olika svårighetsgrader. PMDS innebär att man har svårare, främst psykiska, symtom än vid PMS. 

Det bästa sättet att ta reda på om det är PMS/PMDS eller något annat, är att föra dagbok över en eller två menscykler för att se när du mår dåligt så att du inte egentligen mår dåligt hela tiden. Mår du dåligt hela månaden kan det istället röra sig om en depression. Oavsett om dina symtom är cykliska eller pågår hela tiden bör du prata med din läkare. 

Gränsen går när du tycker att det börjar påverka ditt liv (familj, barn, jobb) i allt för hög utsträckning. Utgå från ditt eget liv och hur du brukar vara under månadens övriga dagar. 

Det finns inga vetenskapliga studier som stödjer den tesen men ändå pekar mycket på det är så. Det betyder å andra sidan inte att det händer något magiskt rent biologiskt, utan snarare att man skruvar upp temperaturen i livet när man blir lite äldre, börjar jobba och kanske skaffar barn. När man är ung och mår dåligt lägger man sig i soffan och tittar på en film. När man skaffar barn däremot, vilket man ofta gör i samband med att karriären börjar ta fart, finns inget utrymme för att lägga sig på soffan och ge sig själv en välförtjänt och välbehövlig paus. 

Nej, så är det inte. Det är ju så att SSRI(selective serotonin reuptake inhibitor) fungerar på ett speciellt vis vid PMDS, det räcker till exempel med att medicinera kring de dagar då du har besvär. Vid andra diagnoser brukar det ta mellan fyra och sex veckor innan effekten kommer, dessutom måste man medicinera hela tiden.

Det är, som sagt, jätteviktigt att du har försökt att föra någon slags dagbok över 1-2 menscykler eftersom det är en värdefull hjälp för läkaren när det gäller att utröna om det verkligen handlar om PMS/PMDS eller någon annan diagnos. 

Det finns bara ett svar på den frågan och det är: Gå till en annan läkare!

H. Lundbeck AB  | Hyllie Boulevard 34  | 215 32 Malmö  |  Tel. 040-699 82 00  |  sweden@lundbeck.com  |  Integritetspolicy och ansvarsfriskrivning