Image

PMS så länge jag minnas,
kan ett botemedel någonstans finnas?

Jag har haft PMS så länge jag kan minnas och läkarna säger att jag mår som sämst just nu. Det ska bli bättre när jag närmar mig klimakteriet.

Det tog tid för mig att komma underfund med vad problemet var. Jag har sökt hjälp många gånger, hos både barnmorska och husläkare, men jag har fått höra att det inte är så mycket att göra åt, att jag får leva med det och ”prova det här - det kanske hjälper”.  Så jag har sökt hjälp om och om igen när det inte har fungerat och verkligen stått på mig för att bli tagen på allvar - för jag vill inte må så här dåligt. Det är inte förrän nu som jag har fått ordentlig information om vad humörsvängningarna beror på, och det mesta av den informationen har jag letat fram själv.

Mina problem är framförallt psykiska. Jag blir deprimerad och vill bara lägga ner allt. I vanliga fall är jag glad och social, men när min PMDS drar igång vill jag inte ens gå ut bland folk. Jag brukar kunna skärpa till mig lite mer när jag träffar vänner och är på jobbet, men hemma orkar jag inte hålla masken, så min sambo får ta mycket skit. Det känns jättejobbigt.

På senare år har det blivit svårare även bland vänner och jag avbokar allt oftare en träff om jag känner att det är en dålig dag. Jag måste också planera in resor och olika ärenden efter hur jag kommer att må.

De flesta tror sig veta vad PMS är, men jag tror att det är få som känner till den svårare varianten, PMDS. Problemen är mer omtalade nuförtiden, vilket är jättebra, men de psykiska problemen verkar fortfarande vara mindre kända än de fysiska.
H. Lundbeck AB  | Hyllie Boulevard 34  | 215 32 Malmö  |  Tel. 040-699 82 00  |  sweden@lundbeck.com  |  Integritetspolicy och ansvarsfriskrivning