Image

Varje månad samma mall,
psykist störd och känslokall

Min PMDS gör mig psykiskt störd under åtta dagar varje månad. Jag pendlar från djupt deprimerad till överenergisk, matt och labil. Jag känner mig ond och känslokall, söker bråk och tycker att jag har all rätt att vara elak mot andra. Flera gånger har jag sagt saker som inte går att ta tillbaka och som jag i efterhand inte kan förstå att jag sa. Jag slutade röka för snart fyra veckor sedan och de tre första dagarna när nikotinet släppte kändes väldigt likt min PMDS.

På min förra arbetsplats kunde det bli väldigt besvärligt eftersom jag jobbade med kunder i butik. Under min PMDS orkade jag ibland inte se folk i ögonen och snäste åt kollegorna. Jag var dessutom väldigt ojämn i min effektivitet under de dagarna. Numera jobbar jag mer för mig själv framför datorn och har ett eget rum där jag kan gå undan och stänga om mig. Det är bara tangentbordet som får lida av mina utbrott.

Jag har alltid vetat att jag har pms, men i och med min sambo insåg jag hur illa det faktiskt var. Vi har bott ihop i två år och de senaste 1,5 åren har han sagt att han inte orkar leva med mig en gång i månaden. Han är stabil och stark, men just de dagarna står han inte ut med min personlighetsförändring och vi bråkar mycket fram tills att mensen kommer och jag mår bra igen. Han fick mig att prova en behandling för några veckor sedan och för första gången var jag normal under en pmds-period. Jag var mig själv helt enkelt. Jag hoppas att det håller i sig.
H. Lundbeck AB  | Hyllie Boulevard 34  | 215 32 Malmö  |  Tel. 040-699 82 00  |  sweden@lundbeck.com  |  Integritetspolicy och ansvarsfriskrivning