Blomma
Image

Behandlingar av PMS & PMDS

Blomma
Man kan känna både frustration och uppgivenhet över att inte vara i kontroll över sin kropp och sina känslor dagarna innan mens. Hormonerna river i kroppen och trots att varje känsla känns befogad och äkta så kan du ha svårt att hitta en anledning till dina tårar eller en orsak till din ilska. När hormonnivåerna snabbt sjunker kan humöret påverkas, men om du börjar känna dig som en slav under dina hormoner så är det dags att söka hjälp. Här har vi samlat de vanligaste behandlingarna som kan få dig att känna dig som dig själv alla dagar i månaden.
Medicinsk behandling
För den som har riktigt svåra bekymmer kan det vara aktuellt med medicinsk behandling. Det finns idag flera sätt att behandla PMDS, men här nöjer vi oss med att ta upp två etablerade metoder.

SSRI (selektiva serotoninåterupptagshämmare) är en grupp antidepressiva läkemedel som visat sig ha god effekt vid behandling av PMDS. Faktum är att SSRI fungerar på ett speciellt vis vid PMDS jämfört med depressivitet. Till exempel så räcker det att man medicinerar de dagar då man har besvär. Om detta kan din läkare berätta mer.
Hormonbehandling, ofta med vanliga p-piller, är en annan metod som har använts vid PMDS. Hormonerna hindrar ägglossningen som i sin tur ger minskade besvär hos en del kvinnor.

Kom ihåg! Kunskapen om PMDS ökar hela tiden, och med det ökar också chanserna för dig att få hjälp. Prata med din läkare för att få veta mer om de allra senaste behandlingsformerna.
Naturläkemedel
Det finns naturläkemedel som sägs ha effekt vid PMS. De vetenskapliga beläggen är dock inte tillräckliga för att vi med gott samvete ska kunna ta upp dem här på alltompms.se. Är du intresserad av alternativmedicin rekommenderar vi dig att prata med personalen i en hälsokostaffär.
H. Lundbeck AB  | Hyllie Boulevard 34  | 215 32 Malmö  |  Tel. 040-699 82 00  |  sweden@lundbeck.com  |  Integritetspolicy och ansvarsfriskrivning